2018. november 12-13. között került sor a Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) nyolcadik ülésére Hanoiban Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár, valamint vietnámi partnere, Hoang Quoc Vuong miniszterhelyettes elnökletével.

A Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) nyolcadik ülésére azt követően került sor, hogy Magyarország és a Vietnámi Szocialista Köztársaság együttműködését 2018 őszétől, Orbán Viktor miniszterelnök és Nguyen Phu Trong, a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára találkozóján kiadott Közös Nyilatkozat szerint „Átfogó Partnerségnek” nevezhetjük. A GVB társelnökök hanoi találkozójukon egyetértettek abban, hogy a GVB ülések rendszeres megtartása további lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének. Megállapították, hogy a magyar-vietnámi kereskedelmi forgalomban és a gazdasági együttműködésben komoly növekedési lehetőségek rejlenek.

Kép letöltése
tn496c0.jpg
 
Fotó: KKM

A GVB ülésén a kereskedelmi és befektetési, a nemzetközi fejlesztési és pénzügyi, az infokommunikációs technológiai, a tudományos, az oktatási, az egészségügyi, a vízgazdálkodási, a turisztikai, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari, a védelmi, az igazságügyi és az akkreditációs együttműködés jövőbeni területeit és fejlesztésének lehetőségeit tekintették át a résztvevők. Megállapítást nyert, hogy a magyar vállalatok készek a fejlett technológiáik átadására, illetve vegyes vállalatok létrehozására vietnámi partnerekkel elsősorban a mezőgazdasági és élelmiszeripari területen.

A GVB plenáris ülését követő sajtótájékoztató keretében aláírták az ülés jegyzőkönyvét és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság, valamint a Vietnámi Akkreditációs Hivatal közötti együttműködési megállapodást.

A GVB ülés margóján Dr. Balogh Csaba kétoldalú megbeszéléseket folytatott Bui Thanh Son külügyminiszter-helyettessel, Mai Tien Dung-gal, a Kormányhivatal vezető miniszterével, Le Quang Manh tervezési és beruházási miniszter-helyettessel. A megbeszéléseken a felek elégedetten állapították meg, hogy a korábbi magyar kötött segélyhitel felajánlásoknak köszönhetően, 35 millió euró értékben valósultak meg a vietnámi vízügyi infrastruktúra fejlesztését és a közigazgatás modernizációját elősegítő projektek. További 5 - vízgazdálkodási és egészségügyi - projekt megvalósításáról kezdődtek egyeztetések, összesen 162,9 millió euró értékben.

Dr. Balogh Csaba vietnámi hivatalos látogatása során 2018. november 14-én egyeztetéseket folytatott a Can Tho-i városvezetéssel a városban megvalósuló onkológiai kórház projekttel kapcsolatban. Közös cél, hogy a szakmai kérdésekben elért megállapodásnak köszönhetően a beruházás magas színvonalon és a lehető leggyorsabban megvalósításra kerüljön.

Dr. Balogh Csaba Ho Si Minh-városban tett látogatása során találkozott a Ho Si Minh-városi Népi Bizottság elnökével, akivel a Budapest és Ho Si Minh-város közötti közlekedési, műemlékvédelemi, kulturális és vízgazdálkodási projektekre vonatkozó együttműködésről egyeztetett. A látogatással egyidőben került sor a Ho Si Minh-városi Ipari Egyetem és a Thermowatt Kft. közös pilot projektjének megvalósítására irányuló egyetértési megállapodás aláírására.

Vietnám gazdasági szempontból mára az egyik legnyitottabb ázsiai országgá vált, amely kiváló üzleti lehetőséget biztosít a tőkeerős magyar vállalkozások számára. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tekintetében a 2012. évtől kezdődően folyamatos növekedés tapasztalható. 2017-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalmunk 357,2 millió dollárt tett ki, amely 78,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)