A Magyar-Kambodzsai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) második ülése 2024. január 9-én, Budapesten került megrendezésre. Az ülést Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Tekreth Kamrang, a Kambodzsai Királyság Kereskedelmi Minisztériumának államtitkára elnökölte.

Magyarország és Kambodzsa 1956-ban vette fel a diplomáciai kapcsolatokat; a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Phnom Penh városában lévő irodánk a Hanoi Nagykövetség részeként 2019-ben kezdte meg működését.

A GVB ülés keretében a felek áttekintették országaik aktuális gazdasági helyzetét, valamint megvitattak számos, Jegyzőkönyvbe foglalt együttműködési terület, így többek között a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a kötött segélyhitel és az oktatás terén elért eredményeket és további lehetőségeket. Azbej Tristan államtitkár méltatta az első, 2022-ben hibrid formátumban megrendezett Magyar-Kambodzsai Üzleti Fórum eredményeit, amelyen 25 magyar cég képviseltette magát.

A társelnökök üdvözölték a 2023-ban 10. évfordulóját ünneplő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében megvalósuló együttműködést, amelynek eredményeként Magyarország évente 30 helyet biztosít kambodzsai hallgatóknak felsőoktatási tanulmányaik Magyarországon való elvégzésére. A felek üdvözölték továbbá a vízgazdálkodás területén való együttműködést, amelynek sarokköve a magyar szakértelem és innováció. A mezőgazdaság és a tudományos kutatás iránti elkötelezettséget kiválóan bizonyítja, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) több mint egy évtizede működik együtt kambodzsai kutatóintézetekkel.

A GVB második ülésének lezárásaként a társelnökök aláírták a Jegyzőkönyvet, és megállapodtak abban, hogy a Bizottság következő, harmadik ülésére Phnom Penhben kerül sor.