1) Új bevándorlási szabályok (hatálybalépés ideje: 2020. július 1.)

A) A vízum típusa az ország elhagyása nélkül is megváltoztatható, tehát nem kell kiutazni az országból és új vízumot igényelni, ha a kérelmező:

  • befektető vagy egy vietnámi befektető külföldi szervezet képviselője;
  • a garanciavállaló szülője, házastársa vagy gyermeke (családi kapcsolat igazolásával);
  • munkavállalási céllal Vietnámba meghívott, vagy garanciavállalással érintett személy, aki munkavállalási engedélyt kap vagy ez alóli mentességgel érintett;
  • e-vízummal Vietnámba belépett személy, aki Vietnámban munkavállalási ajánlatot, majd munkavállalási engedélyt kap vagy ez alóli mentességgel érintett.

B) A módosított bevándorlási törvény a külföldi turisták számára legfeljebb 30 napos tartózkodási időt ír elő, szemben a korábbi legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosító DL vagy turista célú vízum lehetőségével. Lehetőség van azonban arra, hogy a külföldi turisták szükség esetén igényelhessék a vízumuk meghosszabbítását, amelyet a regionálisan illetékes bevándorlási hatóság vizsgál felül és engedélyez.

 

2) Új munkaügyi szabályok (hatálybalépés ideje: 2021. január 1.)

A) Mentesül a munkavállalási engedély beszerzésének kötelezettsége alól a

  • vietnámi állampolgárral házastársi kapcsolatban élő külföldi állampolgár. A külföldi állampolgárok vízumának/ideiglenes tartózkodási kártyájának közvetlen „szponzora” a vietnámi szervezet/foglalkoztató helyett a jövőben a vietnámi házastárs maga lenne. A részletszabályokat a közeljövőben megjelenő rendeletek tartalmazzák.
  • a gazdasági társaságok megfelelő tőkerészesedéssel rendelkező, külföldi állampolgársággal rendelkező tulajdonosai vagy részvényesei, továbbá a részvénytársaságok igazgatótanácsi tagjai. A részesedési küszöbbel kapcsolatban a későbbiekben várható tájékoztatás.

B) Munkavállalási engedély megújításának lehetősége: a munkavállalási engedély érvényessége jelenleg legfeljebb két évre szól, az új rendelkezések értelmében azonban egy ízben, további kétéves időtartamra meg lehet majd újítani.