VIETNÁM

Kérjük, ha haza kíván térni Magyarországra, mielőbb lépjen kapcsolatba Magyarország Hanoi Nagykövetségének Konzuli Hivatalával. Továbbá fontos, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a vietnámi hatóságok nem adnak tájékoztatást részünkre.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik július 31-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi támogató dokumentumra lesz szükségük, illetve igazolniuk kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Kérjük, hogy ha el kívánják hagyni az országot, keressék fel konzuli hivatalunkat, mert akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevélre nem lesz szükségük az ország elhagyásához. Azokra, akik nem e-vízummal illetve nem turista céllal léptek be az országba, az általános beutazási és vízumhosszabbítási szabályok vonatkoznak. Amennyiben hosszabb távon az országban kíván maradni, ebben az esetben vízumügyeit a vietnámi bevándorális hivatal illetékes helyi irodájánál tudja intézni (e-mail cím: contact@immigration.gov.vn). 

Utazási korlátozások:

Nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés továbbra is rendkívül korlátozott. Egyes légitársaságok sok esetben árulják ugyan jegyeiket a nyári időszakra, de semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd a járatok. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben ez akár 180 napot is igénybe vehet. A közvetítő irodáknál történő jegyvásárlás különösen kockázatos. 

Utazás Magyarországra:

Tekintettel a bizonytalan járványügyi helyzetre, amennyiben bármelyik alábbi lehetőséggel el kívánnak utazni, kérjük, hogy lépjenek kapcsolatba konzuli hivatalunkkal.

  • Kereskedelmi légitársaságokkal Dél-Koreán, Hongkongon, Szingapúron, Tajpejen keresztül lehet elindulni Európa felé (az utazási idő rendkívül hosszú kb. 30 óra).
  • A Qatar Airways Ho Si Minh-város – Doha – Budapest útvonalon elkezdte üzemeltetni járatait július elejétől.
  • Tudomásunk szerint a Vietnam Airlines július hónaptól kezdve heti rendszerességgel üzemeltet különleges járatokat különböző európai desztinációk felé. Bővebb információ a binhnt2@vietnamairlines.com email címen kérhető.

Utazás Vietnámba:

A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők valamint magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) képeznek. Kérjük, hogy vízum-és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten. 

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: Az e-vízum kérelem benyújtásának lehetősége azonban nem jelenti a beutazás engedélyezését. A beutazás továbbra is csak különleges engedéllyel lehetséges, turizmus céljával továbbra sem lehet belépni az országba. A nemzetközi személyi légiközlekedés nem állt helyre, Vietnámba érkezéskor kötelező kéthetes karanténközpontban történő elhelyezésre lehet számítani, ezért a beutazást nem javasoljuk.

Visszavonták a megszorításokat a belföldi járatokra, a taxikra, a távolsági buszokra, a vonatokra és a hajókra vonatkozóan.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy  repülővel történő közlekedés esetén. A dokumentum online elérhető ezen a holnapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

Hatósági- és karanténintézkedések Vietnámban

A részleges kijárási tilalmat eltörölték, de közterületen a maszk viselése továbbra is kötelező.

A vietnámi kormány döntése értelmében koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is. A külföldiek részére a karanténban való elhelyezés és a tesztelés ingyenes, ugyanakkor a kórházi ellátás nem, tehát ki kell fizetni a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos orvosi ellátást.

A karanténintézkedéseknek alapvetően négy szintjét határozták meg:

  1. szint: fertőzött beteg és családtagjainak elhelyezése abban a 21 állami kórházban, amelyek ki lettek jelölve a koronavírusos betegek kezelésére
  2. szint: azoknak az embereknek és családtagjaiknak a karanténközpontokba való elhelyezése, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel
  3. szint: 14 napos otthoni karanténba helyezése azoknak, akik a beteg közvetlen környezetében lévő emberekkel kerültek kapcsolatba
  4. szint: azoknak a közösségeknek a teljes elkülönítése, ahol számos megbetegedés történt.

A vietnámi hatóságok az alábbi linken elérhető táblázatban felsorolt 21 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pácienseket).

Koronavírust kezelő kórházak listája.

Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karanténintézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, javasoljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

 

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati portál, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: 

 


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába:

Jelenleg a rövid távú beutazás nem lehetséges Kambodzsába, mivel a beutazáshoz szükséges e-vízum és a határon történő vízumkiadás határozatlan időre felfüggesztésre került minden külföldi állampolgár esetében. Vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. A feltételekről érdeklődjenek Kambodzsai Királyság berlini Nagykövetségén.

Vízum birtokában az országba való belépéskor egészségügyi szűrésen kötelező részt venni, valamint 14 napos hatósági karantén letöltése kötelező. Az új szabályozás szerint, a nemzetközi repülőtéren való beléptetést követően COVID-19 mintavételre kerül sor. A minták labor eredményeinek kiértékeléséig, az adott légijárat összes utasának egy külön helyiségben kell várakoznia – akár 10-15 órát. Amennyiben a járat utasai közül egy embernek pozitív a teszteredménye, akkor az összes utast hatósági karanténba helyezik 14 napon keresztül. A karantén költségeit minden utazónak magának kell fedeznie, ezért érkezéskor minden utazótól 3.000 USD befizetését kérik a hatóságok. Az összeg befizetése bankkártyával vagy készpénzben lehetséges. A karantén és a vírustesztek elvégzését követően, vagy adott esetben az orvosi kezelések után, a költségek fedezetéül szolgáló befizetett 3.000 USD fennmaradó részét visszafizetik.

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Tájföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak helyiek számára biztosított a határátlépés.

Kambodzsából való kiutazás és belföldi közlekedés:

Az országon belül a közlekedés már helyre állt. Azonban a járványveszély szempontjából a biztonságosabb, kevésbé zsúfolt közlekedési eszközöket ajánljuk (pl, minibusz, taxi stb).

Kambodzsa repterei továbbra is csak korlátozottan fogadnak légijáratokat. Jelenleg a régióban fennálló tranzit korlátozások miatt, csak a következő útvonalak és járatok működnek Európa irányába: Phnompen -Szöul -  Amszterdam-Budapest, Phnompen -Szöul - Frankfurt – Budapest, vagy Phnompen - Szöul - Párizs - Budapest. Előreláthatólag júliusig újabb járatok indítása nem várható, illetve a júliusra meghirdetett kereskedelmi járatok indítása is még bizonytalan.

A magyar állampolgárok jelenleg csak a fent vázolt útvonalakon tudnak hazajutni. Az ezzel kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük.

Kambodzsában tartózkodók figyelmébe:

FONTOS: A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek - Általános Bevándorlási Minisztérium (FPCS-GDI)”. Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven érhető el, letölthető az Apple Store-ból és az Google Play-ről. A regisztráció július 1. napjáig kötelező, azt követően a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket a regisztrációval nem rendelkezők esetében elutasítják. A regisztráció elvégzését főszabály szerint a szállásadóknak kötelessége elvégezni. Amennyiben ez nem járható, úgy mindenkinek saját magának kell regisztrálnia.

A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még április1. előtt lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Normál esetben a túltartózkodás alkalmával naponként 10 USD büntetéssel kell számolni, azaz 10 nap túl tartózkodás esetén 100 USD a kiszabott büntetési tétel.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

FONTOS: Hatósági karanténintézkedés alkalmával a konzuli segítségnyújtás korlátozott!

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, vegye fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115


Részletes regionális tájékoztató a koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban a konzuli szolgálat holnapján található.

Kérjük, hogy a betegség megelőzése érdekében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019


Hazautazás Magyarországra

A Magyarországra történő beutazás feltételeiről és az esetleges karantén-intézkedésekről az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet ad bővebb iránymutatást, ami ezen a linken érhető el.