Nagykövetségük nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Vietnámi Szocialista Köztársaság és a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről sem a vietnámi sem a kambodzsai hatóságok nem adnak tájékoztatást.

VIETNÁM

Beutazás Vietnámba

Nagykövetségünk nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Vietnámi Szocialista Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A világjárvány miatt csak az alábbi esetekben lehet beutazni az országba.

A vietnámi kormány 2020. március 22-i hatállyal a külföldi állampolgárok részére felfüggesztette a beutazás lehetőségét. A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek). Ez alól tilalom alól kivételt képeznek:

 1. a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők, valamint
 2. a normál útlevéllel rendelkező
 • szakértők,
 • befektetők,
 • üzletemberek,
 • külföldi diákok,
 • vietnámi állampolgárok külföldi családtagjai,
 • magasan képzett munkavállalók, és
 • a fentiek családtagjai, illetve
 • azok, akik egyéni elbírálást követően léphetnek be az országba.

A magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) fogalmát a jogszabály nem határozta meg pontosan. A kivételezettek beutazásához az összes érintett hatóság által kiállított különleges engedélyre van szükség. Az engedélyezési eljárás minimum három hetet vesz igénybe. A beutazásra vonatkozó általános szabályok összefoglalóját itt találja.

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a hatóságok a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten.

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés továbbra is rendkívül korlátozott. Egyes légitársaságok sok esetben árulják ugyan jegyeiket, de semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd a járatok. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben a pénzvisszatérítés akár 180 napot is igénybe vehet. A közvetítő irodáknál történő jegyvásárlás különösen kockázatos.

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint 2020. július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: az e-vízum kérelem benyújtásának lehetősége azonban nem jelenti a beutazás engedélyezését.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy repülővel történő közlekedés esetén is. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

A beutazáshoz az alábbi esetekben szükséges a COVID-19 teszt elvégzése:

 • 14 napnál hosszabb tartózkodás esetén szolgálati és magánútlevéllel rendelkezők esetében indulás előtti 72 órában a WHO által elismert laboratóriumban elvégzett valós idejű PCR teszt elvégzése kötelező.
 • 14 napnál rövidebb tartózkodás esetén a SARS-CoV-2 teszt elvégzése a határátlépést megelőző 3. és 5. nap közötti időszakban szükséges.

Diplomata útlevéllel rendelkezők esetében a teszt elvégzése nem kötelező, légitársaságok azonban a saját szabályozásuknak megfelelően bizonyos esetekben kérhetik.

14 napnál rövidebb beutazás esetén a Bluezone Contact Detection alkalmazás letöltése kötelező:

Beutazásnak jelenleg nem feltétele a COVID-19 elleni oltás.

Az országba történő belépést követően az alábbi karanténszabályok érvényesek:

 • 14 napnál hosszabb tartózkodás esetén a beutazóknak - a korábbi kéthetes időszak helyett - 2021. május elejétől 21 napig karanténközpontba, vagy hotelkaranténba, majd további 7 napig házikaranténba kell vonulniuk.
 • 14 napnál rövidebb tartózkodás esetén a kötelező 14 napos karanténtól a hatóságok eltekintenek, ugyanakkor szigorúan ellenőrzött tervet kell készíteni a látogatás részleteiről, mindehhez az illetékes hatóságok jóváhagyását és engedélyét kell kérni. Az eredetileg rövid távú beutazó 14 nap leteltét követően mégis tovább kíván maradni Vietnámban, és a SARS-CoV-2 tesztjeinek eredménye negatív, úgy az általános feltételek szerint, karanténkötelezettség nélkül maradhat az országban.

A karanténintézkedéseknek alapvetően négy szintjét határozták meg:

 1. szint: fertőzött beteg és családtagjainak elhelyezése abban a 21 állami kórházban, amelyek ki lettek jelölve a koronavírusos betegek kezelésére
 2. szint: azoknak az embereknek és családtagjaiknak a karanténközpontokba való elhelyezése, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel
 3. szint: 14 napos otthoni karanténba helyezése azoknak, akik a beteg közvetlen környezetében lévő emberekkel kerültek kapcsolatba
 4. szint: azoknak a közösségeknek a teljes elkülönítése, ahol számos megbetegedés történt.

Koronavírus-fertőzés gyanúja vagy fertőzött személlyel történő kapcsolatba lépés esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők is igénybe vehetők. A vietnámi hatóságok 21 kórházat jelöltek ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. Koronavírust kezelő kórházak listája. Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pácienseket). Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karanténintézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, javasoljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

Üzleti célú beutazás feltételei

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a hatóságok a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek. 14 napnál rövidebb, hivatalos célú beutazások gyakorlati útmutatója és az egészségügyi előírások itt találhatók.

Kiutazás Vietnámból

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

Egyéb fontos információk

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik 2021. május 31-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi vagy főkonzulátusi támogató dokumentumra lesz szükségük, aminek kiállítására érvényes menetjegy vagy menetjegyfoglalás bemutatása után van lehetőség. Mindemelett igazolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevél nem kell az ország elhagyásához.

A maszk viselése közterületen továbbra is kötelező.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába

Nagykövetségük nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A világjárvány miatt az alábbi feltételekkel lehet beutazni az országba.

A belépéshez szükséges e-vízum ezen a honlapon igényelhető. A beutazás részletes szabályait ebben a dokumentumban találja. Ugyanakkor a járványügyi helyzet miatt továbbra sem javasoljuk a beutazást az országba.

Normál útlevéllel rendelkezők esetében kötelező legalább 50.000 USD fedezetű biztosítás megkötése, amely az esetleges COVID–19 megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi. A 20 napra érvényes biztosítás költsége kb. 90 USD.

A beutazáskori tesztelés és a karantén költségeit áthárították a beutazókra. A repülőtéren a költségek fedezése érdekében minden beutazótól 2000 USD előleg befizetését kérik. A karantén, illetve a kórházból való elbocsájtást követően a költségek levonása után a maradék összeget visszafizetik. Beutazást követően kötelező a 14 napos karanténidőszak letöltése, amire a kijelölt hotelekben van lehetőség. Érkezést követően a reptéren egy elkülönített épületben minden utason koronavírus-tesztet végeznek, melynek eredményét már a hotelben lehet megvárni. Tünetmentesség esetén a karanténidőszak 13. napján végeznek újabb tesztet.

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

Utazás előtt 72 órán belül kell elvégezni a beutazáshoz szükséges tesztet. A negatív eredményről szóló igazolást a tartózkodási ország egészségügyi engedéllyel rendelkező hatóságának kell kiállítania angol vagy francia nyelven.

A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek” (Foreigners Present in Cambodia System – FPCS-GDI). Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven az alábbi linkeken érhető el:

A regisztráció kötelező, a regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. A regisztráció főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén-előírásokat megszegik.

Beutazásnak jelenleg nem feltétele a COVID-19 elleni oltás.

Üzleti célú beutazás feltételei

A meghívó félnek online szponzorálási kérelmet kell kitöltenie és benyújtania, amihez csatolnia kell a részletes programot a szálláshely, valamint a meglátogatni tervezett helyszínek megnevezésével. Az engedélyek beszerzésére az alábbi honlapokon van lehetőség:

A kérelmet általában egy-két munkanap alatt bírálják el, a támogató céget a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, az Egészségügyi Minisztérium a részletes programtervet engedélyezi, majd ezt követően a kormány kiállítja a fizetési garancia igazolására vonatkozó engedélyt (Validation Certificate on Payment Guarantee), amely 30 napig érvényes. Az beutazóknak a dokumentumokat kinyomtatott formában kell magukkal vinniük, hogy beutazáskor be tudják mutatni azokat.

Kiutazás a Kambodzsából

A kambodzsai hatóságok Phnom Penh és Ta Khmau város területét a COVID–19 terjedésének megakadályozása érdekében zónákra osztotta, mely területek a vírus terjedésének veszélyességi fokához mérten vörös, narancssárga és sárga besorolásúak lehetnek. A vörös területeken élő személyek továbbra sem hagyhatják el lakóhelyüket, kivéve vészhelyzet esetén, valamint koronavírus-tesztelés vagy koronavírus elleni oltás céljából. A sárga és a narancssárga zónák közötti utazás a narancssárga zónákban érvényben lévő korlátozásoknak megfelelően lehetséges. A zónákhoz tartozó területi felbontás ebben a dokumentumban található. Kérjük, amennyiben el kívánja hagyni az országot, jelezze felénk szándékát, mivel a nevezett térségekbe történő belépéshez külön engedély szükséges. A lezárás részleteit tartalmazó dokumentum a linkesített szövegre kattintva érhető el.

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók: Phnom Penh – Szöul – Budapest (Asiana Airlines, Korean Air és LOT Polish Airlines), vagy Phnom Penh – Szingapúr – Amszterdam – Budapest útvonalon lehet Magyarországra eljutni.

Egyéb fontos információk

Kambodzsában 2021. február 20-án kitört a járvány harmadik hulláma. Több tartományban kialakult gócpont, – Kandal, Szihanukvil (Sihanoukville), Prejveng (Prey Veng), Szvajrieng (Svay Reang), Kampongthom (Kampong Thom), Kampongcsam (Kampong Cham), Battambang, Sziemreap (Siem Reap), Takeo – ezért itt megkérték a lakosokat, hogy ne hagyják el az otthonaikat, a felsorolt területeket szinte teljesen lezárták.

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy érvényes tartózkodási engedély vagy vízum, valamint érvényes, a COVID–19 vírusfertőzöttség miatti orvosi kezelést is magába foglaló biztosítás hiányában komoly hatósági retorziók érhetik, illetve betegség esetén az orvosi kezelés költségeit mindenkinek saját költségén kell fedeznie. A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még 2020. április 1. előtt lejárt és azt nem hosszabbították meg. A túltartózkodás büntetési tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD. 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren, kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345.

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115.

 

 

Utazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ itt található.

A koronavírussal kapcsolatos információkat a http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu email címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk itt találhatók. Érdeklődni a koronavirus@bm.gov.hu email címen lehet. Bővebb információ a határátkelők nyitvatartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról ezen a honlapon érhető el.

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz itt található.