Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – még külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.


VIETNÁM

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, mert egy esetleges karanténintézkedés esetén a hatóságok nem értesítik a külképviseleteket. A schengeni tagországok állampolgárait, így a magyarokat sem engedik be az országba (még ha érvényes vízummal rendelkeznek akkor sem), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők, és speciális szakértők képeznek. A vietnámi tartózkodási engedéllyel beutazók kötelező karantén-intézkedésekre számíthatnak (karanténközpont, ezt követően otthoni karantén). 

A vietnámi bevándorlási hivatal április 15-ig felfüggesztette a vízumkiadást és a vízumhosszabbítást.  Ebből a rendelkezésből adódó túltartózkodás esetén azonban semmilyen hátrány nem éri a külföldieketés büntetés nélkül elhagyhatják az országot.

Nem minden esetben lehet vízummentesen tranzitálni Vietnámban, kérjük, hogy ezzel kapcsolatban előzetesen tájékozódjon a légitársaságoknál. ​Kérjük, hogy vízum-és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek

Hatóságok számos területet lezártak Hanoiban, Ho Si Minh-városban, illetve vidéken is pl: Hạ Long-öböl, Cát Bà-sziget teljes területe, Mekong-delta, Đồng Tháp tartomány, Phú Quốc-sziget, stb.

Utazási korlátozások: 

A közlekedési minisztérium felkérte a nemzetközi és a helyi légitársaságokat, hogy függesszék fel a nemzetközi járatok működtetését április 1-e és 15-e között. A belföldi járatokat ritkítják, a nagyobb városok között csak naponta egyszer közlekedhetnek a légitársaságok. Felfüggesztették a buszok és a taxik működését is.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. A nyilatkozat online módon előzetesen is kitölthető a https://suckhoetoandan.vn/khaiyte holnapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba.

Március 15-én 12 órától 30 napra fefüggesztik a vízumkiadást

  • azoknak, akik az elmúlt 14 napban a Schengen övezet tagországaiban vagy Egyesült Királyságban tartózkodtak, illetve ott átutaztak,
  • e-vízum esetén bármilyen külföldinek a határátkelő-helyeken.

Vietnám és Kína szárazföldi területei között a vasúti- és a légiközlekedés is felfüggesztésre került, ugyanakkor Hongkong, Makaó és Tajvan irányába lehet utazni. Ezt a rendelkezést a hatóságok bármikor tovább szigoríthatják, ezért javasoljuk, hogy ezen repterek érintésével se kíséreljenek meg belépni az országba.

Több légitársaság is felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Dél-Korea vírus által sújtott területeiről (Daegu és Gyeongsang) nem lehet Vietnámba beutazni. Az ország más részéről érkezőket azonban átirányítják kevésbé forgalmasabb repterekre: Quảng Ninh tartományban található Vân Đồn (ország északi része), a Bình Định-ben lévő Phù Cát (ország középső területe) és a Cần Thơ-i Cơn Thầ (ország déli része) repülőterekre - ezáltal elkerülve a forgalmas hanoi és Ho Si Minh-városi légikikötőket.

A vasúttársaságok számos járatot felfüggesztettek, illetve ritkítottak.

Április 1-től ideiglenesen lezárják az elsődleges és másodlagos kambodzsai és a laoszi határátkelőket, illetve az onnan érkezőknek kötelező 14 napra karaténközpontba vonulni.

Hatóságok intézkedései:

Részleges kijárási tilalmat rendeltek el április 1-től 15 napon keresztül – csak halaszthatatlan és legszükségesebb célból hagyhatja el mindenki az otthonát. Minimum 2 méter távolságot kell tartania az embereknek egymástól. A hivatalokban, irodákban maximum két ember tartózkodhat egy időben. A munkáltató felelőssége a szükséges óvintézkedések betartása, illetve a munkavállalók egészségének megőrzése. Mindenkit egészségügyi vizsgálat alá vonnak, akik március 8-át követően lépett be az országba és nem került karanténközpontba.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy közterületeken a MASZK VISELÉSE KÖTELEZŐ, kerüljék a zsúfolt helyeket, és halasszák el a tömegrendezvények megtartását.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, illetve karanténközpontban helyezhető el, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is. Bármelyik rendőrnek jogában áll az elkülönítő intézkedés foganatosítása. A fertőzött országokból, területekről érkezőket vagy az ott tranzitálókat (Olaszország, Hongkong, Makaó, Tajvan, Dél-Korea, Irán) a betegség tüneteinek fennállása esetén automatikusan kórházi karanténba helyezik. Amennyiben alapos gyanú áll fenn a megbetegedésre, karanténközpontban helyezik el a beutazókat, ha nincsenek tünetek, akkor is 14 napos kötelező otthoni karanténba kell vonulni.

A karantén-intézkedéseknek alapvetően négy szintjét határozták meg:

  1. szint: fertőzött beteg és családtagjainak elhelyezése abban a 21 állami kórházban, amelyek ki lettek jelölve a koronavírusos betegek kezelésére
  2. szint: azoknak az embereknek és családtagjaiknak a karanténközpontokba való elhelyezése, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel
  3. szint: 14 napot otthoni karanténba helyezése azoknak akik a beteg közvetlen környezetében lévő emberekkel kerültek kapcsolatba
  4. szint: azoknak a közösségeknek a teljes elkülönítése, ahol számos megbetegedés történt

veszélyesnek jelölt országokból, régiókból érkezők, még ha nem is kerültek semmilyen kapcsolatban a betegekkel, akkor is rögtön a 3. szint rendelkezéseit alkalmazhatják velük szemben. 

Az alábbi linken elérhető táblázatban felsorolt 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére.  Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pacienseket).

/asset/view/118706/Koronavírust kezelő kórházak listája -.pdf

Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karantén intézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, java  soljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: https://ncov.moh.gov.vn/https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.htmlhttps://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html


KAMBODZSA

Kambodzsába március 31-től a beutazáshoz szükséges e-vízum és a határon kiállított vízumkiadás felfüggesztésre kerül minden külföldi állampolgár részére. Vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. A feltételekről érdeklődjenek a legközelebbi kambodzsai nagykövetségen. Vízummal történő belépéskor kötelező egészségügyi szűrővizsgálaton kell részt venni, és 14 napra karanténba kell vonulni.

Azt ajánljuk a magyar állampolgároknak, hogy rövidítsék meg turisztikai célú tartózkodásukat, és térjenek vissza állandó lakóhelyükre a nemzetközi utazási korlátozások és a járatok törlése miatt.

Kambodzsában hivatalosan is megerősítették, hogy egyre több a COVID-19 megbetegedés. A megbetegedéseket Phnompenben, Sieam Reap és Kampot városában, valamint Kampongcham, Bantey Meanchey, Battambang, Tboung Khmum tartományokban észlelték.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

Kérjük, mindenki érdeklődjön a továbbutazási célországnak külképviseleténél a beutazás aktuális feltétleiről különösen Tájföld és Vietnám irányába. Kambodzsa irányából Vietnám felé a szárazföldi határátkelőhelyeket az EU tagállam polgárai előtt lezárták.

FONTOS: Hatósági karantén-intézkedés esetén a konzuli segítségnyújtás korlátozott!

Kérjük, hogy azon Kambodzsában tartózkodó személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehéz légzés), valamint az elmúlt 14 nap során Kínában utaztak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, vegye fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel, a 115-ös telefonszámon, ahol angol, kínai és khmer nyelven tud beszélni a kezelővel. (Javasolt khmer nyelven beszélő segítő igénybevétele a híváshoz.)

 


Részletes regionális tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban a konzuli szolgálat holnapján található.

Kérjük, hogy a betegség megelőzése érdekében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019