A Vietnámi Szocialista Köztársaság biztonsági besorolása a IV. biztonsági besorolási kategóriába tartozik, azaz biztonságos országnak tekinthető. Vietnámban a közbiztonság összességében jó. 

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Vietnám két éves határzár után 2022. március 15-től korlátozás nélkül lehetővé tette a beutazást a külföldiek számára.

Az országba történő belépéshez oltás nem kötelező.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten (a budapesti vietnámi nagykövetség elérhetősége a lap alján található).

FONTOS: Normál útlevéllel rendelkező utasok online is tudnak vízumot igényelni ezen a holnapon. Kérjük, hogy minden esetben várják meg a bevándorlási hivatal visszajelzését a kérelem befogadásának és elfogadásának visszaigazolásáról.

A beutazással és az országon belüli közlekedéssel kapcsolatos aktuális utastájékoztató itt található: https://vietnam.travel/things-to-do/information-travellers-novel-coronavirus-vietnam

Kell-e teszt? Nem. 

Kell-e regisztrálni? Nem.

Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: -

Karanténkötelezettség: Nincs.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás: Nincsen

Üzleti célú beutazás feltételei:

Az üzleti célú beutazásra vonatkozóan nincsen külön rendelkezés.

Tranzitálási szabályok: 

Tranzitálásra Vietnámban van lehetőség, annak feltételeiről, kérjük, hogy a légitársaságnál érdeklődjön. 

Egyéb hasznos információ: 

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a hanoi Nagykövetséget vagy a Ho Si Minh-városi Főkonzulátust, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

Ezen a honlapon található azoknak az egészségügyi intézményeknek a listája, amelyek a vietnámi Egészségügyi Minisztérium engedélyével rendelkeznek a COVID19 tesztek elvégzéséhez.

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás Vietnámból:

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozás nélkül megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók. 

Helyi járványügyi szabályok:

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

A vietnámi járványügyi hatóság honlapja itt található: https://vncdc.gov.vn/

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  

https://ncov.moh.gov.vn/

https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html

https://vncdc.gov.vn/


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába

Kambodzsa biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória (sárga), fokozott óvatossággal látogatható ország.

A beutazásra magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok esetén csak a kambodzsai nagykövetségek vagy főkonzulátusok által, az utazás megkezdése előtt kiállított érvényes vízum birtokában kerülhet sor. A vízumkérelmek elektronikusan is benyújthatók (e-vízum:  https://www.evisa.gov.kh/), illetve érkezéskor a reptéren is felvehető (VOA-visa on arrival)

Javasoljuk, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi kambodzsai külképviseleten. A Magyarországra akkreditált kambodzsai külképviselet Berlinben található.

  • A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező.

A  regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. A regisztráció főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia.

 

Egyéb fontos információk

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel a kambodzsai utazásukra, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. 

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy a tartózkodási engedély vagy vízum lejárta utáni túltartózkodás miatt büntetést kell fizetni, melynek tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

Az ország lakosságának magas oltottsági rátája és az alacsony esetszámok miatt a kambodzsai kormány megszüntette a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozásokat és helyi óvintézkedéseket.

Ugyanakkor ha valaki bármikor a beutazást követően saját magán a COVID-19 fertőzésre jellemző tüneteket észlel (láz, köhögés, nehéz légzés, torokfájás, szagérzékelés csökkenése, orrfolyás stb.), a kambodzsai hatóságok kérik azt azonnal jelenteni az erre létrehozott forródróton.

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345
Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115

További hasznos információért javasoljuk a következő honlapot felkeresni: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kambodzsa

Beutazás Magyarországra

A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni.  A határátlépessel kapcsolatos aktuális információk a következő honlapon érhetők el: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo