Nagykövetségük nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Vietnámi Szocialista Köztársaság és a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Javasoljuk, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről sem a vietnámi sem a kambodzsai hatóságok nem adnak tájékoztatást.

VIETNÁM

Beutazás Vietnámba

A vietnámi kormány 2020. március 22-i hatállyal a külföldi állampolgárok részére felfüggesztette a beutazás lehetőségét. A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy oltási igazolvánnyal rendelkeznek). Ez alól a tilalom alól kivételt képeznek

 1. külföldi szakértők (műszaki szakemberek, befektetők, vállalatvezetők, szakmunkások) és rokonaik
 2. külföldi diákok
 3. humanitárius vészhelyzeti, stb. célból érkezők,
 4. külföldiek, akiket ügynökségek, szervezetek, diplomáciai testületek, konzuli hivatalok, nemzetközi szervezetek, minisztériumok vagy központi ügynökségek hívnak meg, illetve
 5. társadalmi, gazdasági és egyéb jelentős (humanitárius, egészségügyi, stb.) célokat szolgáló ügynökségek, szervezetek meghívottjai.

1–3. pont esetében a tartományi, illetve a tartományi jogú városi népi bizottságok, a 4–5. pont esetében 5 minisztérium (külügyi, egészségügyi, közbiztonsági, védelmi és közlekedési) által létrehozott munkacsoport hatáskörében tartozik a beutazás engedélyezése. A diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők ügye a vietnámi külügyiminisztérium hatáskörébe tartozik.

A kivételezetti beutazásához szükséges engedélyezési eljárás minimum egy–másfél hónapot vesz igénybe.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten.

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés szünetel, csak pár légitársaság kap engedélyt ún. különleges járatok üzemeltetésére, a jegyek online nem, csak a társaságok irodáinál vásárolhatók meg.

Az országba történő belépést megelőző 72 órán belüli PCR-teszt elvégzése szükséges, amit angol nyelven elfogadnak. A tesztelési kötelezettség korhatártól független, kiskorúaknak is kötelező.

Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. A dokumentum ezen a honlapon érhető el. Az online nyilatkozat kitöltését követően egy QR kód jelenik meg a weboldalon, erről javasoljuk a képernyőfotó elkészítését, mivel érkezéskor ennek leolvasása meggyorsítja a beléptetési folyamatot, illetve a légitársaság a járatra való becsekkoláshoz is kérheti a kódot.

Ha bárki valótlan tényt közöl, akkor szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba.

Beutazás esetén a Bluezone Contact Detection alkalmazás letöltése kötelező, kivéve diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők esetében:

Oltottsággal járó kedvezmények:

Az országban történő belépéshez oltás nem kötelező, a beoltottak azonban rövidebb karanténidőszakkal számolhatnak. Az első oltást az utazást megelőző maximum egy éven belül, a másodikat pedig legkésőbb indulás előtt 14 nappal kell beadatni.

Magyarországon kiállított védettségi igazolványok elismerése Vietnámban:

A Magyarországon kiállított védettségi igazolványok közül a magyar védettségi igazolvány és a Magyarországon kiállított uniós vakcinaigazolvány papír alapú, kinyomtatott változata is elismerésre került a vietnámi hatóságok által. A dokumentumok további felülhitelesítés nélkül elfogadottak az országba történő belépéshez.

Karanténkötelezettség:

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a karanténszabályok végrehajtása és ellenőrzése a helyi népi bizottságok hatáskörébe tartozik. Az alább leírt rendelkezésektől eltérően a népi bizottság saját hatáskörében hozhat szigorúbb vagy enyhébb határozatokat. A karanténkötelezettségre vonatkozó információk csupán tájékoztató jellegűek.

 1. Beoltottak esetében a karanténidőszak 7+7 nap, azaz hét nap központi vagy hotelkarantén, ezt követően pedig 7 nap önmegfigyelés. Az önmegfigyelés során a vietnámi járvány elleni védekezés ún. 5 K alapszabályát kell betartani (kötelező maszkhasználat, távolságtartás, Bluezone Contact Detection mobilalkalmazás használata, gyakori kézmosás, tömeges rendezvények kerülése). A rövidített karanténidőszak feltételei:
 • az első oltást utazás előtt maximum egy évvel, a másodikat pedig belépés előtt legalább 14 nappal kell megkapni,
 • korábbi SARS-CoV-2 megbetegedés esetén, 6 hónapnál nem régebbi pozitív valós idejű PCR teszttel, illetve gyógyult állapotot alátámasztó orvosi lelettel való igazolás szükséges,
 • belépést megelőző 72 órán belüli valós idejű PCR teszt elvégzése (RT PCR / RT–LAMP módszer).

Ilyen esetben a karanténidőszak 1. és 7. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok.

 1. Oltatlanok esetében a karanténidőszak 14+14 nap, az első két hetet központi vagy hotelkaranténban, a második két hetet otthoni önmegfigyeléssel kell tölteni. Az otthoni önmegfigyelés gyakorlati alkalmazásának szabályait a helyi egészségügyi hatóság állapítja meg.

Ebben az esetben a karanténidőszak 1., 7. és 14. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás:

 • 18 év alatti beoltott kiskorúak esetében, akiket beoltott szülők kísérnek, az említett 7+7 napos karanténszabály alkalmazandó.
 • Amennyiben 18 év alatti beoltatlan gyermeket beoltott szülők kísérik, a fenti 7+7 napos szabály annyiban módosul, hogy a 7 napos központi vagy hotelkarantént, majd a 7 napos házikarantént további két hét önmegfigyelés követ. A karanténidőszak 1., 7. és 14. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok.
 • Beoltatlan szülők és beoltatlan 18 év alatti gyermekek esetében a B. pontban leírtak alkalmazandók.

A karanténidőszakok lerövidítésére nincsen lehetőség.

Koronavírus-fertőzés gyanúja vagy fertőzött személlyel történő kapcsolatba lépés esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők is igénybe vehetők. A vietnámi hatóságok 21 kórházat jelöltek ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére, magánkórházi szolgáltatás igénybevételére nincsen lehetőség. Koronavírust kezelő kórházak listája.

Üzleti célú beutazás feltételei:

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról a hatóságok ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek, és elsősorban felsővezetői, miniszteri szintű hivatalos látogatások esetében alkalmazzák.

Tranzitálásra Vietnámban nincsen lehetőség.

Kiutazás Vietnámból

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

Egyéb fontos információk

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik 2021. november 30-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi vagy főkonzulátusi támogató dokumentumra lesz szükségük, aminek kiállítására érvényes menetjegy vagy menetjegyfoglalás bemutatása után van lehetőség. Mindemelett igazolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevél nem kell az ország elhagyásához.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

Helyi járványügyi szabályok

A vietnámi járvány elleni védekezés, azaz az ún. 5 K betartása (kötelező maszkhasználat, távolságtartás, Bluezone Contact Detection mobilalkalmazás használata, gyakori kézmosás, tömeges rendezvények kerülése) az egész országban kötelező.

Az eredetileg tervezett 19 légiközlekedési útvonal helyett csak 6 indult újra 2021. október 10-től. Hanoi, Ho Si Minh-város és Đà Nẵng között 2021. október 20-ig napi egy járat 50%-os kihasználtsággal közlekedhet. Belföldi légijáratokon kizárólag azok utazhatnak, akik az utazás előtt minimum 14 nappal megkapták a második oltást, illetve az utazást megelőző 6 hónapban már átestek a betegségen. A tervekkel ellentétben az érkezés előtti 72 órán belüli tesztelés kötelező még a kétszer beoltottak számára is. A karanténszabályok tartományonként, illetve városonként eltérőek, de minimum 7 nap házikarantén, illetve ez alatt az idő alatt 2 PCR teszt kötelező. Alacsony vagy hasonló járványügyi helyzettel rendelkező tartományok között, csökkentett utasszámmal, 2021. október 13. és 20. között próbajáratokat indítanak a helyközi busztársaságok. Járványügyi szempontból veszélyes, illetve rendkívül veszélyes területekről csak teljesen beoltott személyek utazhatnak, akiknek kötelező lesz az indulás előtt 72 órán belüli PCR teszt elvégzése. Egyéb esetben a szárazföldi távolsági tömegközlekedésben részt vevők számára nincs előírt tesztkötelezettség.

Hanoiban 2021. október 14-től újra elindult a tömegközlekedés (busz, taxi), illetve megnyithattak az éttermek is a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába

Nagykövetségük nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A világjárvány miatt az alábbi feltételekkel lehet beutazni az országba.

A belépéshez szükséges e-vízum ezen a honlapon igényelhető. A beutazás részletes szabályait ebben a dokumentumban találja. Ugyanakkor a járványügyi helyzet miatt továbbra sem javasoljuk a beutazást az országba.

Normál útlevéllel rendelkezők esetében kötelező legalább 50.000 USD fedezetű biztosítás megkötése, amely az esetleges COVID–19 megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi. A 20 napra érvényes biztosítás költsége kb. 90 USD.

A beutazáskori tesztelés és a karantén költségeit áthárították a beutazókra. A repülőtéren a költségek fedezése érdekében minden beutazótól 2000 USD előleg befizetését kérik. A karantén, illetve a kórházból való elbocsájtást követően a költségek levonása után a maradék összeget visszafizetik. Beutazást követően kötelező a 14 napos karanténidőszak letöltése, amire a kijelölt hotelekben van lehetőség. Érkezést követően a reptéren egy elkülönített épületben minden utason koronavírus-tesztet végeznek, melynek eredményét már a hotelben lehet megvárni. Tünetmentesség esetén a karanténidőszak 13. napján végeznek újabb tesztet.

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

Utazás előtt 72 órán belül kell elvégezni a beutazáshoz szükséges tesztet. A negatív eredményről szóló igazolást a tartózkodási ország egészségügyi engedéllyel rendelkező hatóságának kell kiállítania angol vagy francia nyelven.

A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek” (Foreigners Present in Cambodia System – FPCS-GDI). Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven az alábbi linkeken érhető el:

A regisztráció kötelező, a regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. A regisztráció főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén-előírásokat megszegik.

Beutazásnak jelenleg nem feltétele a COVID-19 elleni oltás.

Üzleti célú beutazás feltételei

A meghívó félnek online szponzorálási kérelmet kell kitöltenie és benyújtania, amihez csatolnia kell a részletes programot a szálláshely, valamint a meglátogatni tervezett helyszínek megnevezésével. Az engedélyek beszerzésére az alábbi honlapokon van lehetőség:

A kérelmet általában egy-két munkanap alatt bírálják el, a támogató céget a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, az Egészségügyi Minisztérium a részletes programtervet engedélyezi, majd ezt követően a kormány kiállítja a fizetési garancia igazolására vonatkozó engedélyt (Validation Certificate on Payment Guarantee), amely 30 napig érvényes. Az beutazóknak a dokumentumokat kinyomtatott formában kell magukkal vinniük, hogy beutazáskor be tudják mutatni azokat.

Kiutazás a Kambodzsából

A kambodzsai hatóságok Phnom Penh és Ta Khmau város területét a COVID–19 terjedésének megakadályozása érdekében zónákra osztotta, mely területek a vírus terjedésének veszélyességi fokához mérten vörös, narancssárga és sárga besorolásúak lehetnek. A vörös területeken élő személyek továbbra sem hagyhatják el lakóhelyüket, kivéve vészhelyzet esetén, valamint koronavírus-tesztelés vagy koronavírus elleni oltás céljából. A sárga és a narancssárga zónák közötti utazás a narancssárga zónákban érvényben lévő korlátozásoknak megfelelően lehetséges. A zónákhoz tartozó területi felbontás ebben a dokumentumban található. Kérjük, amennyiben el kívánja hagyni az országot, jelezze felénk szándékát, mivel a nevezett térségekbe történő belépéshez külön engedély szükséges. A lezárás részleteit tartalmazó dokumentum a linkesített szövegre kattintva érhető el.

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók: Phnom Penh – Szöul – Budapest (Asiana Airlines, Korean Air és LOT Polish Airlines), vagy Phnom Penh – Szingapúr – Amszterdam – Budapest útvonalon lehet Magyarországra eljutni.

Egyéb fontos információk

Kambodzsában 2021. február 20-án kitört a járvány harmadik hulláma. Több tartományban kialakult gócpont, – Kandal, Szihanukvil (Sihanoukville), Prejveng (Prey Veng), Szvajrieng (Svay Reang), Kampongthom (Kampong Thom), Kampongcsam (Kampong Cham), Battambang, Sziemreap (Siem Reap), Takeo – ezért itt megkérték a lakosokat, hogy ne hagyják el az otthonaikat, a felsorolt területeket szinte teljesen lezárták.

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy érvényes tartózkodási engedély vagy vízum, valamint érvényes, a COVID–19 vírusfertőzöttség miatti orvosi kezelést is magába foglaló biztosítás hiányában komoly hatósági retorziók érhetik, illetve betegség esetén az orvosi kezelés költségeit mindenkinek saját költségén kell fedeznie. A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még 2020. április 1. előtt lejárt és azt nem hosszabbították meg. A túltartózkodás büntetési tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD. 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren, kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345.

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115.


 

Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek.

A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek  

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található.

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem