VIETNÁM

Kérjük, ha haza kíván térni Magyarországra, mielőbb lépjen kapcsolatba Magyarország Hanoi Nagykövetségének Konzuli Hivatalával. Továbbá fontos, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a vietnámi hatóságok nem adnak tájékoztatást részünkre.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik szeptember 30-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi támogató dokumentumra lesz szükségük, amit bemutatott menetjegy vagy menetjegyfoglalás esetében tudunk kiállítani, illetve igazolniuk kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevélre nem lesz szükségük az ország elhagyásához. Azokra, akik nem e-vízummal illetve nem turista céllal léptek be az országba, az általános beutazási és vízumhosszabbítási szabályok vonatkoznak. Amennyiben hosszabb távon az országban kíván maradni, ebben az esetben vízumügyeit a vietnámi bevándorális hivatal illetékes helyi irodájánál tudja intézni (e-mail cím: contact@immigration.gov.vn). 

Utazás Magyarországra

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

2020. szeptember 1-től a magyar és külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet szabályozza, amelyet ide kattintva olvashatnak.

Utazás Vietnámba(n)

A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők, valamint magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) és üzletemberek képeznek. Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten. 

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés továbbra is rendkívül korlátozott. Egyes légitársaságok sok esetben árulják ugyan jegyeiket a nyári időszakra, de semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd a járatok. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben ez akár 180 napot is igénybe vehet. A közvetítő irodáknál történő jegyvásárlás különösen kockázatos. 

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy  repülővel történő közlekedés esetén is. A dokumentum online elérhető ezen a holnapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: az e-vízum kérelem benyújtásának lehetősége azonban nem jelenti a beutazás engedélyezését. A beutazás továbbra is csak különleges engedéllyel lehetséges, turizmus céljával továbbra sem lehet belépni az országba. A nemzetközi személyi légiközlekedés nem állt helyre, Vietnámba érkezéskor kötelező kéthetes karanténközpontban történő elhelyezésre lehet számítani, ezért a beutazást nem javasoljuk.

Hatósági- és karanténintézkedések Vietnámban

Tekintettel arra, hogy 98 napon keresztül nem regisztráltak közösségen belüli megbetegedést Vietnámban, majd az illegális határátlépőknek köszönhetően július 24-én a SARS-CoV-2 vírus újra megjelent az országban, az alábbi rendelkezéseket vezették be az egyes városokban:

  • Hanoiban közösségi területen kötelező az arcmaszk viselése, a szervezeteknek és vállalatoknak kötelező fertőtleníteni a munkaterületüket és ellenőrizni az alkalmazottjaik testhőmérsékletét, a bevásárlóközpontoknak korlátozniuk kell a tömegek kialakulását (a vásárló testhőmérséklet ellenőrzése is kötelező). A város vezetősége felszólította a polgárokat a járványügyi intézkedések betartására, a gyógyszertárakat pedig arra, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha valaki köhögés, megfázás, illetve lázcsillapításra használatos gyógyszert vásárol.
  • Đà Nẵng-ban július 26-án 13.00-tól szintén bevezették a távolságtartási intézkedéseket. Közterületen 30 főnél nagyobb csoportosulás nem tartózkodhat, a szórakoztatóközpontok, karaokebárok és masszázsszalonok bezárásra kerültek. A kereskedelmi központok, szállások, éttermek és vallási helyszínek nyitva tartanak, azonban szigorú egészségügyi előírások betartását tették kötelezővé (testhőmérséklet-ellenőrzés, kézfertőtlenítő állomások, arcmaszk viselése). 
  • Július 30-án este a Ho Si Minh-városi vezetőség július 31-én 00.00 órától újra életbe léptette a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Tilos a 30 főnél nagyobb tömegek csoportosulása, a város vezetősége felszólította a polgárokat, hogy tegyenek eleget a kötelező járványügyi szabályozásoknak, közösségi helyeken viseljenek arcmaszkot és tartsák be a 2 méteres távolságtartást.

A vietnámi kormány döntése értelmében koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is. A külföldiek részére a karanténban való elhelyezés, a tesztelés és a kórházi ellátás sem ingyenes, tehát ki kell fizetni a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos minden ellátást.

A karanténintézkedéseknek alapvetően négy szintjét határozták meg:

  1. szint: fertőzött beteg és családtagjainak elhelyezése abban a 21 állami kórházban, amelyek ki lettek jelölve a koronavírusos betegek kezelésére
  2. szint: azoknak az embereknek és családtagjaiknak a karanténközpontokba való elhelyezése, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel
  3. szint: 14 napos otthoni karanténba helyezése azoknak, akik a beteg közvetlen környezetében lévő emberekkel kerültek kapcsolatba
  4. szint: azoknak a közösségeknek a teljes elkülönítése, ahol számos megbetegedés történt.

A vietnámi hatóságok az alábbi linken elérhető táblázatban felsorolt 21 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pácienseket).

Koronavírust kezelő kórházak listája.

Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karanténintézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, javasoljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati portál, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: 

 


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába:

A Kambodzsába történő beutazással kapcsolatos legfrissebb információkat a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium által közzétett tájékoztató dokumentumban találhatják meg.

Jelenleg a rövidtávú beutazás nem lehetséges Kambodzsába, mivel a beutazáshoz szükséges e-vízum és a határon történő vízumkiadás határozatlan időre felfüggesztésre került minden külföldi állampolgár esetében. Vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. A feltételekről érdeklődjenek a Kambodzsai Királyság berlini Nagykövetségén.

Vízum birtokában az országba való belépéskor egészségügyi szűrésen kötelező részt venni, valamint a 14 napos hatósági karantén letöltése is elengedhetetlen. Az új szabályozás szerint a nemzetközi repülőtéren való beléptetést követően mintavételre kerül sor annak érdekében, hogy kizárják a lehtséges COVID-19 fertőzés esetét. A minták laboreredményeinek kiértékeléséig az adott légijárat összes utasának egy külön helyiségben kell várakoznia – akár 24–48 órát. Amennyiben a járat utasai közül egy embernek pozitív a teszteredménye, akkor az összes utast 14 napos hatósági karanténba helyezik egy kijelölt hotelbe. A karantén költségeit minden utazónak magának kell fedeznie, ezért érkezéskor minden utazótól 2.000 USD befizetését kérik a hatóságok. Az összeg befizetése bankkártyával vagy készpénzben lehetséges. A karantén és a vírustesztek elvégzését követően, vagy adott esetben az orvosi kezelések után a költségek fedezetéül szolgáló befizetett 2.000 USD fennmaradó részét visszafizetik. 

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Tájföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

Kambodzsából való kiutazás és belföldi közlekedés:

Kambodzsa repterei továbbra is csak korlátozottan fogadnak légijáratokat. Jelenleg a régióban fennálló tranzit korlátozások miatt csak a következő útvonalak és járatok működnek Európa irányába: Phnompen–Szöul–Amszterdam–Budapest, Phnompen–Szöul–Frankfurt–Budapest, vagy Phnompen–Szöul–Párizs–Budapest. Előreláthatólag  újabb járatok indítása nem várható. A Qatar légitársaság szintén indít járatokat Phnompen–Szöul–Doha–Budapest viszonylatban, de ritkán és bizonytalanul, azaz a járatok halasztása elég gyakori. A fent vázolt útvonalak és légitársságok esetében mindig célszerű a légitársság saját honlapján tájékozódni.

A magyar állampolgárok jelenleg csak a fent vázolt útvonalakon tudnak hazajutni. Az ezzel kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük.

Kambodzsában tartózkodók figyelmébe:

FONTOS: a Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek – Általános Bevándorlási Minisztérium (FPCS-GDI)”. Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás khmer, angol és kínai nyelven érhető el, és letölthető az Apple Store-ból és a Google Play-rőlA regisztráció kötelező, azt követően a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket a regisztrációval nem rendelkezők esetében elutasítják. A regisztráció elvégzését főszabály szerint a szállásadóknak kötelessége megtenni. Amennyiben ez nem járható út, úgy mindenkinek saját magának kell regisztrálnia.

A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még április 1. előtt lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Normál esetben a túltartózkodás alkalmával naponként 10 USD büntetéssel kell számolni, azaz 10 nap túltartózkodás esetén 100 USD a kiszabott büntetési tétel.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonatást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

FONTOS: hatósági karanténintézkedés alkalmával a konzuli segítségnyújtás korlátozott!

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehéz légzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, vegye fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345.

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115.


Részletes regionális tájékoztató a koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban a konzuli szolgálat holnapján található.

Kérjük, hogy a betegség megelőzése érdekében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.


Utazás Magyarországra

2020. szeptember 1-től a magyar és külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet szabályozza, amelyet ide kattintva olvashatnak.