Magyarország fokozott elővigyázatossággal javasolja az utazást a világjárvány miatt! A Vietnámi Szocialista Köztársaság biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájára került. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a világjárvány miatt fokozott elővigyázatossággal javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Vietnám két éves határzár után 2022. március 15-től korlátozás nélkül lehetővé tette a beutazást a külföldiek számára.

Az országba történő belépéshez oltás nem kötelező. A belépést követő 10 napon keresztül az utasoknak önmegfigyelést kell végezniük, és a tünetek jelentkezése esetén azonnal fel kell keresniük a legközelebbi egészségügyi intézményt. 

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten (a budapesti vietnámi nagykövetség elérhetősége a lap alján található).

FONTOS: Normál útlevéllel rendelkező utasok online is tudnak vízumot igényelni ezen a holnapon. Kérjük, hogy minden esetben várják meg a bevándorlási hivatal visszajelzését a kérelem befogadásának és elfogadásának visszaigazolásáról.

A beutazással és az országon belüli közlekedéssel kapcsolatos aktuális utastájékoztató itt található: https://vietnam.travel/things-to-do/information-travellers-novel-coronavirus-vietnam

Kell-e teszt? Nem. 

Kell-e regisztrálni? Nem.

Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: -

Karanténkötelezettség: Nincs.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás: Nincsen

Üzleti célú beutazás feltételei:

Az üzleti célú beutazásra vonatkozóan nincsen külön rendelkezés.

Tranzitálási szabályok: 

Tranzitálásra Vietnámban van lehetőség, annak feltételeiről, kérjük, hogy a légitársaságnál érdeklődjön. 

Egyéb hasznos információ: 

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a hanoi Nagykövetséget vagy a Ho Si Minh-városi Főkonzulátust, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

Ezen a honlapon található azoknak az egészségügyi intézményeknek a listája, amelyek a vietnámi Egészségügyi Minisztérium engedélyével rendelkeznek a COVID19 tesztek elvégzéséhez.

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás Vietnámból:

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozás nélkül megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók. 

Helyi járványügyi szabályok:

A vietnámi járvány elleni védekezés, azaz az ún. 4K betartása (kötelező maszkhasználat, távolságtartás, gyakori kézmosás, tömeges rendezvények kerülése) az egész országban kötelező.

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

Belföldi légijáratokon kizárólag azok utazhatnak, akik az utazás előtt minimum 14 nappal megkapták a második oltást, illetve az utazást megelőző 6 hónapban már átestek a betegségen. 

A vietnámi járványügyi hatóság honlapja itt található: https://vncdc.gov.vn/

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  

https://ncov.moh.gov.vn/

https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html

https://vncdc.gov.vn/

 


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába

Nagykövetségük nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A világjárvány miatt az alábbi feltételekkel lehet beutazni az országba.

A beutazásra magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok esetén csak a kambodzsai nagykövetségek vagy főkonzulátusok által, az utazás megkezdése előtt kiállított érvényes vízum birtokában kerülhet sor. A vízumkérelmek elektronikusan is benyújthatók (e-vízum:  https://www.evisa.gov.kh/), az érkezéskori reptéri vízum (VOA) kiadása szünetel. Ugyanakkor az általános járványügyi veszélyhelyzet miatt továbbra sem javasoljuk a beutazást az országba.

Eltérő járványügyi beutazási szabályok vonatkoznak a tejesen oltott (az adott vakcina WHO által előírt (https://covid19.trackvaccines.org/agency/who/) valamennyi dózisával beoltott), vagy az oltatlan, illetve  részlegesen oltott beutazókra. Javasolt az oltottságot igazoló okmány kiadásakor tisztázni, hogy teljesen oltottnak számít-e az okmány birtokosa.

Teljes oltottság esetén az utasnak rendelkeznie kell a saját országa, vagy a Kambodzsába érkezése előtti legutolsó ország egészségügyi hatósága által elismert, teljes oltottságát igazoló angol nyelvű okmánnyal/igazolással, valamint a Kambodzsába érkezés előtt 72 órán belül kiállított negatív COVID–19-igazolással (PCR teszt). A Kambodzsába történő belépéskor COVID–19-gyorstesztet végeznek rajta, melynek meg kell várni az eredményét (a hatóságok szerint 15–20 perc). Ha a teszt negatív eredményt mutat, az utasszabadon folytathatja útját Kambodzsán belül korlátozás nélkül bármely régióba, tartományba. Ha a teszt pozitív eredményt mutat,  az utasnak kötelező PCR tesztet is elvégeztetni és az általa megválasztott helyen megkezdeni a gyógykezelést a következők szerint: https://www.khmertimeskh.com/501011457/ministry-of-health-announces-procedures-for-preventing-covid-19-infection-for-travelers-to-cambodia/; https://www.facebook.com/MinistryofHealthofCambodia/. A kezelés konkrét feltételeiről a repülőtéri érkezéskor adnak tájékoztatást. Az utas köteles együttműködni a hatóságokkal, illetve megadni a tartózkodási címét.

Oltatlanság vagy részleges oltottság esetén a beutazáshoz a Kambodzsába érkezéshez képest 72 órán belüli negatív COVID–19-teszteredmény szükséges (PCR teszt), a belépéskor gyorstesztet végeznek. Negatív teszt esetén 14 nap karanténra kötelezik a beutazót a következők szerint: https://www.khmertimeskh.com/501011457/ministry-of-health-announces-procedures-for-preventing-covid-19-infection-for-travelers-to-cambodia/; https://www.facebook.com/MinistryofHealthofCambodia/. Pozitív teszt esetén a Teljes oltottság rész pozitív teszt esetére vázolt szabályai lépnek életbe.

A kambodzsai hatóságok javasolják, de nem kötelező a normál útlevéllel rendelkezők számára 50.000 USD fedezetű biztosítás megkötését, amely az esetleges COVID–19-megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi. A külföldi turisták és utazók a kambodzsai Forte Insurance Company által képviselt biztosítási konzorciumnál is tudnak biztosítást vásárolni a https://forteinsurance.com/covid-19-insurance weboldalon megadott feltételek szerint. Felhívjuk a figyelmet az esetleges kórházi kezelés és ellátás magas költségeire, illetve a kórházak kedvezőtlen körülményeire.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi kambodzsai külképviseleten. A Magyarországra akkreditált kambodzsai külképviselet Berlinben található.

A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek” (Foreigners Present in Cambodia System – FPCS-GDI). Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven az alábbi linkeken érhető el:

A regisztráció kötelező, a regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. A regisztráció főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén-előírásokat megszegik.

Beutazásnak jelenleg nem feltétele a COVID-19 elleni oltás.

Üzleti célú beutazás feltételei

A meghívó félnek online szponzorálási kérelmet kell kitöltenie és benyújtania, amihez csatolnia kell a részletes programot a szálláshely, valamint a meglátogatni tervezett helyszínek megnevezésével. Az engedélyek beszerzésére az alábbi honlapokon van lehetőség:

A kérelmet általában egy-két munkanap alatt bírálják el, a támogató céget a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, az Egészségügyi Minisztérium a részletes programtervet engedélyezi, majd ezt követően a kormány kiállítja a fizetési garancia igazolására vonatkozó engedélyt (Validation Certificate on Payment Guarantee), amely 30 napig érvényes. Az beutazóknak a dokumentumokat kinyomtatott formában kell magukkal vinniük, hogy beutazáskor be tudják mutatni azokat.

Helyi járványügyi szabályok: 

Kambodzsában 2021. november második felétől jelentős könnyítéseket vezettek be a COVID-19 intézkedések tekintetében. Az általános járványügyi szabályok figyelembe vétele mellett (távolságtartás, maszk viselése, kötelező hőmérsékletmérés és kézfertőtlenítés stb.) a középületek, piacok, üzletek, éttermek, szórakozóhelyek stb. látogathatók, de sokak továbbra is zárva tartanak. Az országon belüli közlekedés nem korlátozott, azonban figyelemmel kell lenni a biztonsággal és járványügyi helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekre.

A könnyítések ellenére javasoljuk a járványt megelőző intézkedések szigorú betartását az esetleges megbetegedések elkerülése érdekében.

Kiutazás Kambodzsából

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben folyik. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók. A helyi egészségügyi hatóságok szerint a kiutazáshoz  szükséges tesztet illetően a célország/tranzitország szabályai, illetve a légitársaság előírásai irányadóak. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy ezek értelmezése/gyakorlati alkalmazása nem egységes a helyi (egészségügyi, határőrizeti) hatóságok részéről, ezért elutazás előtt mindenképpen javasolt a légitársaságnál, illetve a reptéri igazgatóságnál is tájékozódni.

Egyéb fontos információk

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel a kambodzsai utazásukra, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. 

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy a tartózkodási engedély vagy vízum lejárta utáni túltartózkodás miatt büntetést kell fizetni, melynek tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Továbbra is csak a kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

A jelenleg utasokat fogadó kambodzsai nemzetközi repterek hivatalos honlapja: https://pnh.cambodia-airports.aero/, https://rep.cambodia-airports.aero/.  

Phnom Penh-be Szingapúr, Thaiföld, Kína, Malajzia, Thaiföld, Vietnam és Korea irányából lehet beutazni. Sziemreapba (Siem Reap) Szingapúrból indulnak járatok.

PCR tesztet a Phnom Penh-i Pasteur Intézetben lehet csináltatni. Sziemreapban (Siem Reap) szintén végezhető teszt, de Phnom Penhből való kiutazás esetén ez nem javasolt, mert gyakran késik a teszteredmény.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345.

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115.


Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkathttp://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.