VIETNÁM

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a vietnámi hatóságok automatikusan nem tájékoztatják nagykövetségünket.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik december 31-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi támogató dokumentumra lesz szükségük, amit bemutatott menetjegy vagy menetjegyfoglalás esetében tudunk kiállítani, illetve igazolniuk kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevélre nem lesz szükségük az ország elhagyásához. Azokra, akik nem e-vízummal illetve nem turista céllal léptek be az országba, az általános beutazási és vízumhosszabbítási szabályok vonatkoznak. Amennyiben hosszabb távon az országban kíván maradni, ebben az esetben vízumügyeit a vietnámi bevándorális hivatal illetékes helyi irodájánál tudja intézni (e-mail cím: contact@immigration.gov.vn). 

Utazás Magyarországra

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

2020. szeptember 1-től a magyar és külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet szabályozza, amelyet ide kattintva olvashatnak.

Utazás Vietnámba(n)

A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek). Kivételt az alábbi esetek képeznek:

 1. a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők, valamint
 2. a normál útlevéllel rendelkező
 • szakértők,
 • befektetők
 • üzletemberek,
 • külföldi diákok
 • vietnámi állampolgárok külföldi családtagjai
 • magasan képzett munkavállalók, és
 • a fentiek családtagjai, illetve
 • azok, akik egyéni elbírálást követően léphetnek be az országba.

A magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) fogalmát a jogszabály nem határozta meg pontosan. A kivételezettek beutazásához az összes érintett hatóság által kiállított különleges engedélyre van szükség. Az engedélyezési eljárás minimum két és fél vagy három hetet vesz igénybe. A beutazásra vonatkozó általános szabályok összefoglalóját itt találja.

Az életvitelszerűen (tehát pl. tartózkodási engedéllyel rendelkező) Vietnámban tartózkodó külföldieket és családtagjaikat továbbra sem engedik vissza az országba.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten. 

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés továbbra is rendkívül korlátozott. Egyes légitársaságok sok esetben árulják ugyan jegyeiket, de semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd a járatok. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben ez akár 180 napot is igénybe vehet. A közvetítő irodáknál történő jegyvásárlás különösen kockázatos. 

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy  repülővel történő közlekedés esetén is. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

Jelenleg a szigorú beutazási szabályok enyhítése az alábbiak szerint folyamatban van.

 1. Szeptember elejétől bővítették a különleges engedéllyel beutazható személyek körét, mivel azok közvetlen hozzátartozói, valamint vietnámi állampolgárok külföldi hozzátartozói és külföldi diákok is egyéni elbírálást követően beléphetnek az országba. Ugyanakkor az életvitel-szerűen Vietnámban tartózkodó külföldieket és családtagjaikat továbbra sem engedik vissza az országba.
 2. A vietnámi kormány 2020. szeptember 15-től részlegesen visszaállította a személyi légiforgalmat Kína (Kanton), Japán (Tokió), Korea (Szöul) Tajvan (Tajpej) útvonalon; szeptember 22-től pedig további két ország, Kambodzsa (Phnom Penh) és Laosz (Vientián) irányába. Hetente két járatot terveznek üzemeltetni Hanoi és Ho Si Minh-város felé. A határátlépést megelőző 3. és 5. nap közötti időszakban koronavírusteszt elvégzésére van szükség. A beutazást követően további két tesztet végeznek, negatív teszteredmények esetén a kötelező karantén ideje 5 napra csökkenthető.
 3. Mindemellett engedélyezték a rövid, 14 napnál rövidebb üzleti és hivatalos látogatásokat is. Ennek részletszabályait az egészségügyi tárca ugyan már meghatározta, azonban a helyi hatóságoknál a gyakorlati megvalósítás szabályait még nem alakították ki. Ebben az esetben is a beutazás feltétele a határátlépést megelőző 3. és 5. nap közötti időszakban koronavírusteszt elvégzése, illetve a Bluezone nevű kontaktkutató alkalmazás kötelező letöltése és használata. Amennyiben az eredetileg rövid távra beutazó 14 nap leteltét követően mégis tovább kíván maradni Vietnámban, és a SARS-CoV-2-tesztjeinek eredménye negatív, úgy az általános feltételek szerint, karanténkötelezettség nélkül maradhat az országban. 14 napnál rövidebb üzleti és hivatalos látogatásokra vonatkozó részletes összefoglaló itt található.

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: az e-vízum kérelem benyújtásának lehetősége azonban nem jelenti a beutazás engedélyezését.

Hatósági- és karanténintézkedések Vietnámban

Minden Vietnámba érkező utas – még a vietnámi állampolgárok is – 14 napos kötelező központi karanténba kerül elhelyezésre. A különleges engedéllyel belépők esetében a helyi hatóságok felügyelete melletti otthoni elszigetelés vagy hotelkarantén az előírás.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is.

A karanténintézkedéseknek alapvetően négy szintjét határozták meg:

 1. szint: fertőzött beteg és családtagjainak elhelyezése abban a 21 állami kórházban, amelyek ki lettek jelölve a koronavírusos betegek kezelésére
 2. szint: azoknak az embereknek és családtagjaiknak a karanténközpontokba való elhelyezése, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel
 3. szint: 14 napos otthoni karanténba helyezése azoknak, akik a beteg közvetlen környezetében lévő emberekkel kerültek kapcsolatba
 4. szint: azoknak a közösségeknek a teljes elkülönítése, ahol számos megbetegedés történt.

A vietnámi hatóságok az alábbi linken elérhető táblázatban felsorolt 21 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pácienseket).

Koronavírust kezelő kórházak listája.

Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karanténintézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, javasoljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati portál, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: 


KAMBODZSA

Beutazás Kambodzsába:

Jelenleg a rövidtávú beutazás nem lehetséges Kambodzsába, mivel a beutazáshoz szükséges e-vízum és a határon történő vízumkiadás határozatlan időre felfüggesztésre került minden külföldi állampolgár esetében. Vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. A feltételekről érdeklődjenek a Kambodzsai Királyság berlini Nagykövetségén. Turista célú beutazás Kambodzsába jelenleg nem lehetséges, turista célú vízumot az illetékes nagykövetségen nem lehet igényelni.

2020 november 18-án új beutazási szabályokat vezettek be a kambodzsai hatóságok.

Kérjük, a vonatkozó dokumentumot figyelmesen olvassa át!

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

Kambodzsából való kiutazás és belföldi közlekedés:

Az országon belül a közlekedés már helyre állt. Azonban a járványveszély szempontjából a biztonságosabb, kevésbé zsúfolt közlekedési eszközöket ajánljuk (pl. minibusz, taxi, stb.). 

Kambodzsa repterei továbbra is csak korlátozottan fogadnak légijáratokat. Jelenleg a régióban fennálló tranzit korlátozások miatt, csak a következő útvonalak és járatok működnek Európa irányába: Phnompen -Szöul -  Amszterdam-Budapest, Phnompen -Szöul - Frankfurt – Budapest, vagy Phnompen - Szöul - Párizs – Budapest, Phnompen-Taipei-Bécs-Budapest. Előreláthatólag újabb járatok indítása nem várható. A Qatar légitársaság szintén indít járatokat Phnompen-Szöul-Doha-Budapest viszonylatban, de ritkán, és bizonytalanul, azaz a járatok halasztása elég gyakori. A fent vázolt útvonalak és légitársságok esetében mindig célszerű a légitársság saját honlapján tájékozódni. 

A magyar állampolgárok jelenleg csak a fent vázolt útvonalakon tudnak hazajutni. Az ezzel kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük.

Kambodzsában tartózkodók figyelmébe:

FONTOS: A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek - Általános Bevándorlási Minisztérium (FPCS-GDI)”. Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven érhető el, letölthető az Apple Store-ból és a Google Play-rőlA regisztráció kötelező, azt követően a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket a regisztrációval nem rendelkezők esetében elutasítják. A regisztráció elvégzését főszabály szerint a szállásadóknak kötelessége elvégezni. Amennyiben ez nem járható, úgy mindenkinek saját magának kell regisztrálnia.

A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még április1. előtt lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Normál esetben a túltartózkodás alkalmával naponként 10 USD büntetéssel kell számolni, azaz 10 nap túl tartózkodás esetén 100 USD a kiszabott büntetési tétel.

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy érvényes tartózkodási engedély, vízum, valamint –  COVID–19 vírusfertőzöttség esetén felmerülő orvosi kezelés költségeit is magába foglaló – egészségbiztosítás hiánya komoly hatósági retorziót vonhat maga után. Fontos megemlíteni, hogy betegség esetén az összes orvosi ellátást (tesztelés, kezelés, stb.) mindenkinek saját költségén kell fizetnie. A túltartózkodás büntetési tétele, minden túltartózkodott nap után 10 USD. 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben a helyileg illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

FONTOS: Hatósági karanténintézkedés alkalmával a konzuli segítségnyújtás korlátozott!

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115


A koronavírushoz kapcsolódó ki-és beutazási rendelkezésekkel, hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének honlapján talál.