Diplomáciai kapcsolatok

A kapcsolatok rövid története

Kétoldalú viszonyunkat a 80-as években az egyoldalú magyar segítségnyújtás jellemezte. A kambodzsai vezetők ma is szimpátiával éreznek hazánk iránt, és nagyra értékelik a múltban nyújtott támogatásunkat, ezen belül a polgárháborút lezáró ENSZ-akcióba való bekapcsolódásunkat, amelynek keretében mintegy 130 fős rendőri és közigazgatási kontingenssel vettünk részt a béketeremtésben.

1991-ig több más projekttel segítettük a kambodzsai újjáépítési és megbékélési folyamatot. Ezek sorában kiemelendő a Bantay Dek-i vetőmag nemesítő mintagazdaság üzemeltetése, valamint egy bentlakásos szakközépiskola felépítése Kompong Cham-ban.

Ezt követően csökkent a kapcsolatok intenzitása, szórványos kontaktusokra korlátozódott. Kambodzsa ASEAN- és ASEM-tagsága, aktivizálódó külpolitikája, erősödő gazdasága jó lehetőségeket teremt ahhoz, hogy e relációban új szakasz kezdődjön. Ennek mérföldköve Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter 2013. márciusi phnom penhi látogatása, melynek során aláírásra került az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kambodzsai Királyság Kulturális és Szépművészeti Minisztériuma közötti szándéknyilatkozat.

Kétoldalú kereskedelmi forgalmunk szerény, jellemzően esetleges, kis volumenű egyedi üzletkötésekre korlátozódik. 2008-ban a vietnami Akvakultúra Kutatóintézet (RIA-2) és a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet közös projektje keretében megvalósíthatósági tanulmány készült haltáp gyártó üzemek létesítéséről. A kétoldalú külgazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt 2016 januárjában irodát nyitott Pnompen-ben és Siem Reapban.

A polgárháborúból újjáépülő Kambodzsával humanitárius segélyezésünk egyik legfontosabb projektje volt az 1984-ben átadott árvaház, amely – a szükségszerű francia és kambodzsai hozzájárulást tükrözve – a Khmer-Francia-Magyar Árvaház nevet viseli. 2000-ben vitaminkészítményekből álló segélyt juttattunk a kambodzsai Nemzetgyűlésen keresztül a rászorulóknak. Kambodzsa nemzetközi fejlesztési partnerünk, 2002-2010 közötti NEFE politikánkon keresztül sikerült rendszeressé tenni az intézmény támogatását. 2005-ben többek között sor került az egyik lakóépület felújítására. 2007-ben „Munkát az angkori árváknak” elnevezésű, 18 hónapos szegénységcsökkentő programot bonyolítottunk le kanadai-magyar társfinanszírozásban. A kambodzsai fiatalok munkavállalási esélyeinek jobbítását célzó, szabó-varró, informatika, idegenforgalmi, angol nyelvi és menedzselés-szervezési modul ötven árva és halmozottan hátrányos helyzetű 16-17 éves fiatal szakképzését biztosította. 2008-ban az Országgyűlés alelnöke látogatott el az árvaházba, s adott át tárgyi, illetve pénzadományt. A kétoldalú adósságrendezéssel összefüggő fejlesztési együttműködésünk értelmében az árvaház felújítására kiírt pályázaton 2013-ban nyertes Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetésével kialakításra került a hátrányos helyzetű gyermekek és nők rehabilitációját és re-integrációját célzó, ezen társadalmi csoportoknak otthont adó Befogadó Központ, melyet a Segélyszervezet 2015 tavaszán átadott.

Magas szintű látogatások

2016: Szijjártó Péter külügyminiszter Kambodzsában

2015: Kövér László házelnök Kambodzsában

2013: Balog Zoltán EMMI miniszter Kambodzsában

2013: Sok An kambodzsai miniszterelnök-helyettes Magyarországon

2012: Hóvári János külügyi helyettes államtitkár Kambodzsában

2009: Ngoun Nhel, a Kambodzsai Nemzetgyűlés első alelnöke Magyarországon

2009: Garamhegyi Ábel külgazdasági kormánybiztos, NFGM szakállamtitkár Kambodzsában

2008: Mandur László, az Országgyűlés alelnöke Kambodzsában

2005: Hor Nam Hong miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Magyarországon.

2000: Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke Kambodzsában

Fontosabb egyezmények

A diplomata és szolgálati útlevelek vízummentességéről szóló megállapodás (1981)

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Kambodzsai Királyság Kormánya között Kambodzsa Magyarországgal szemben fennálló adósságának konszolidálásáról és rendezéséről szóló megállapodás (2009)

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Kambodzsai Királyság Kormánya közötti fejlesztési együttműködésről szóló megállapodás (2009)