Kulturális kapcsolatok

Kambodzsa ASEAN- és ASEM-tagsága, aktivizálódó külpolitikája, erősödő gazdasága jó lehetőségeket teremt ahhoz, hogy e relációban új szakasz kezdődjön. Ennek mérföldköve Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter 2013. márciusi phnom penhi látogatása, melynek során aláírásra került az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kambodzsai Királyság Kulturális és Szépművészeti Minisztériuma közötti szándéknyilatkozat.

Örökségvédelem

A magyar külügyminisztérium kezdeményezésére, az akkori műemlékvédelmi hatóság szakértőjének bevonásával, Magyarország 1991-ben csatlakozott annak a nemzetközi kormányközi bizottságnak (International Coordinating Committee of Safeguarding and Development of the Historic Site of Angkor, röviden: ICC) az előkészítő tárgyalásaihoz, amely 1993-as létrehozása óta japán-francia irányítással, az UNESCO titkársága mellett összehangolja a méltán világhírű angkori műemlékek fenntartható védelmével és idegenforgalmi fejlesztésével kapcsolatos tevékenységet.

Számos nemzetközi jelentőségű magyarországi rendezvény, publikáció és kutatási eredmény született Magyarországon, több tudományág (sinológia, szanszkrit nyelvű feliratok, régészet, műemlékvédelem, művészettörténet) szakterületét képviselve. Az eddigi munkálatokba a már felsorolt intézmények (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat / Nemzeti Múzeum - Nemzeti Örökségvédelmi Központ, ELTE Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet, Műszaki Egyetem, Közép Európai Egyetem) kapcsolódtak be.

2013 decemberében, Angkor világörökségi helyszínné nyilvánításának huszadik évfordulója alkalmából kormányközi konferencián tanácskoztak az örökségvédelemben aktív országok, nemzetközi szervezetek és kulturális szakértők Siem Reapban. Az elfogadott Angkor Nyilatkozat értelmében nagyobb hangsúlyt kap az elkövetkezendő évtizedben az élő kulturális örökség és a törzsi közösségek kulturális identitásának egyidejű megőrzése. Ebbe a folyamatba megkülönböztetett figyelmet kap a természet és környezet védelmét szem előtt tartó legújabb feltárási technológiák alkalmazása. A jelenlévők üdvözölték az új feltárási technológiák (HEATS, radar, 3D lézer, LIDAR) alkalmazását, az ezek során nyert információk ismert helyszíneket is új megvilágításba helyezik.

A nemzetgazdasági szempontból is komoly turisztikai bevételnek számító Angkor számottevő regionális fejlesztéseket indított el, a mélyszegénység felszámolásának elsődleges mérséklő forrása. A megnövekedett turistaszám egyben kihívás az UNESCO előírások (AREA1) folyamatos megfeleltetése miatt. Az ezer évvel ezelőtti kultúra sikerének kulcsa a vízgazdálkodás volt, a vízvezetés építészete egyben volt élelmiszer forrás és szállítási útvonal. A következő évtized egyik kihívása lesz ezen vízhálózatok feltérképezése illetve részleges helyreállítása, megőrzése.