0.1. Utazási tanácsok Vietnámba utazóknak

• Tudnivalók az országról

• Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

• Utazás, közlekedés

• Természeti katasztrófák

• Közegészség, egészségügyi helyzet

• Biztonság

1.Tudnivalók Vietnámról

Balesetek körüli csoportosulástól, demonstrációtól tartsuk magunkat távol. Kábítószer birtoklása súlyos börtönbüntetést, halálbüntetést vonhat maga után. A vietnámi vámrendelkezések szerint bejelentési kötelezettség terheli a 7.000 USD készpénzt illetve 300 gramm aranyat meghaladó értékkel beutazó személyt. A hivatalos fizetőeszköz a vietnámi dong (VND), a külföldi fizetőeszközök közül az USA dollár a legelfogadottabb. VND-t visszaváltani konvertibilis valutára szinte kizárólag csak repülőjegy birtokában lehetséges. A bankkártya-használat terjed, de Hanoin és HCMC-n kívül csak elvétve találhatók vietnámi dongot kiadó ATM készülékek. Érdemes elegendő készpénzzel útra kelni. Magyarországról a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni.

2. Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

Magyar állampolgárok valamelyik vietnámi külképviseleten előzetesen beszerzett, általában egyszeri beutazást lehetővé tévő, 30 nap tartózkodást biztosító turista vagy üzleti vízummal léphetnek be az országba. Az úti okmány érvényessége legalább 6 hónappal haladja meg a tervezett elutazás időpontját. Az országba való beléptetés a nemzetközi normáknak megfelelő. A vízum meghosszabbítása Vietnámból a Bevándorlási Hivatalnál kezdeményezhető:

http://vnimm.gov.vn/nimppPW/appmanager/vnimm/home

Diplomata és szolgálati útlevelekre kölcsönösen 90 napos vízummentességi megállapodás van érvényben.

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Hanoi Magyar Nagykövetséggel. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnami idegenrendészeti hatóságnál.

Külföldiek munkavállalását Vietnámban a 2013. május 1-jén hatályba lépett Munkaügyi Törvény szabályozza. Az engedélyt a Munkaügyi és Szociális Minisztérium (MOLISA) állítja ki, maximum 24 hónapra. A foglalkoztatott kérésére a munkavállaló jelzi a Bevándorlási Hivatal felé a munkavállalási vízum/tartózkodási kártya kiadását/ érvényességi idő meghosszabbítását. A munkahét jellemzően 48 órás, szombati munkanappal. Amennyiben további információra lenne szükségük, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Vietnámi Szocialista Köztársaság Budapesti Nagykövetségével.

Magyar állampolgárok életvitel szerű vietnámi tartózkodási szándéka bejelenthető a Hanoi Magyar Nagykövetségen (consulate.hoi@mfa.gov.hu). Kérésére elérhetőségét megosztjuk az Önnel azonos városban tartózkodó magyar állampolgárokkal.

3. Utazás, közlekedés

A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A forgalom egyik alapelve a jelentős számú motorkerékpár és gépkocsi folyamatos haladása. A lassú, de folyamatos közlekedés elsősorban irányváltásoknál, kereszteződéseknél okoz gyakori koccanásokat, motoros-motoros ütközéseket. A bukósisak viselete kötelező. Turistáknak nem javasoljuk motorkerékpár bérlését. Vietnamban csak a helyi közlekedési hatóságok által kibocsátott gépkocsivezetői engedéllyel lehet járművet vezetni, a magyar jogosítvány nem érvényes. Gépkocsi bérlésére gépjárművezetővel együtt van lehetőség, ezt javasoljuk betartani.

Vietnám területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnám budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről.

A vasúti közlekedés biztonságos. Hosszabb távú utazás esetén a fekvőhelyeket érdemes előzetesen megvásárolni a korlátozott helyek száma miatt. A távolsági buszok felszereltségéről és műszaki állapotáról érdemes az utazás előtt tájékozódni az üzemeltetőnél.

A vízi közlekedést az utazók jellemzően a Ha Long-öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe. Azonos áron kínált utak között is jelentős eltérések mutatkozhatnak a szolgáltatás színvonalát (utazás hossza, étkezés, szállás) tekintve.

A légi közlekedés jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnámban. Hanoi, Ho Si Minh-város (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines. Órás késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők.

4. Természeti katasztrófák

Elsősorban az esős évszakban jelentkező tájfunok és áradások jelentenek veszélyt. Trópusi viharokra júniustól decemberig Közép-Vietnámban lehet számítani. Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését: 

Helyi meteorológiai szolgálat

www.nchmf.gov.vn/web/en-US/43/Default.aspx

Meteorológiai Világszervezet: 

http://severe.worldweather.org

MET:

http://www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, jelezze elérhetőségeit a Hanoi Magyar Nagykövetségnek

(consulate.hoi@mfa.gov.hu

és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

5. Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, ennek ellenére a közegészségügyi helyzet javul. Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. Hanoiban és Ho Si Minh-városban a külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas, bankkártyával kiegyenlíthető.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a Dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, védekezés különböző szúnyogriasztó eljárások alkalmazásával ajánlott.

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy, járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolera baktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására.

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madarakkal történő érintkezést.

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal. A beutazást megelőzően kérjük, ne felejtsen el átfogó baleset- és betegségbiztosítást kötni.

6. Biztonság:

Biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek: Az országban biztonsági szempontból az egyes országrészek között kisebb különbségek tapasztalhatók. Hanoiban és délen a nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, újabban Danang és Nha Trang is) gyakrabban fordulnak elő motoros rablások, lopások.

6.1.

Terrorizmus, terrorista cselekmények szempontjából Vietnám a délkelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terrorista cselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége.

6.2.

Bűnözés Hanoiban, Ho Si Minh-városban (Saigon) és a nagyobb városokban - amint az élénkülő idegenforgalom és a gazdasági gyarapodás következményeként a világon másutt is - a közbiztonság és a biztonsági helyzet bizonyos mértékű romlása tapasztalható. Magyar állampolgárokat is érnek kisebb lopások, motoros táskarablások, zsebtolvajlások. Javasolt a drága vagy annak tűnő ékszerek, karórák viselésének mellőzése. Érdemes fontosabb értéktárgyaikat elzárt helyen tartani, útlevél helyett az útlevél adatoldalának másolatával kirándulni indulni.

Gyakori a kiemelt turista útvonalakon (Sapa-ba közlekedő éjszakai vonat, a Hanoi és Hue közötti gyorsvonat, Ha Long-öbölbeli, Mekong-deltavidék kirándulóhajóin) a turisták figyelmetlenségének kihasználása, ajánlatos elővigyázatosságot tanúsítani. Nem javasolt este, éjszaka egyedül vagy ismeretlen személyekkel elhagyott környéken sétálni.

A taxisofőrök és bérmotorosok (xe om) által történő túlszámlázás elkerülése érdekében utazzanak mérőórával felszerelt, nagy taxivállalathoz tartozó járművel. Vita esetén panasz tehető a taxivállalatnál telefonon.

A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, diszkókban, karaoke szórakozóhelyeken előfordulhat jelentős túlszámlázás, ritkábban az italok manipulálása, majd a vendég kifosztása.

Célszerű utazási honlapokon tájékozódni a bejáratott, megfelelő színvonalú helyszínekről, vagy előre tisztázni mit tartalmaz és mennyiért a szolgáltatás.

Ékszert megbízható helyen, drágakövet megfelelő szakismeret birtokában vásároljanak. A vásárlásokra általánosan igaz, hogy a számlarendszer hiányosságai miatt utólagos reklamáció, panasz – különösen vietnámi nyelvismeret hiányában – nehezen érvényesíthető. A nagyvárosokban terjed a kábítószer-fogyasztás. Vietnám a térségben legszigorúbban bünteti a kábítószer-használatot és birtoklást, mely súlyos szabadságvesztést, esetenként halálbüntetést von maga után.