0.1. Utazási tanácsok a Kambodzsai Királyságba utazóknak

Kambodzsában nincs Magyar Nagykövetség, se konzuli hivatal. A felügyelő képviselet: Hanoi. A Hanoi Nagykövetség Konzuli Szolgálatának címe:

9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien Út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnam

Konzul: Jordanicsné dr. Horváth Gabriella

E-mail:

consulate.hoi@mfa.gov.hu

Nyitva tartás:

lásd Nyitólap → vízum információk → kapcsolódó anyagok

www.hanoi.kormany.hu

Konzuli információk vietnami nyelven:

www.mfa.gov.hu/emb/hanoi

• Tudnivalók az országról

• Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

• Utazás, közlekedés

• Természeti katasztrófák

• Közegészség, egészségügyi helyzet

• Biztonság

1.Tudnivalók az országról

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy az országban nincs magyar képviselet. Az akkreditált Magyar Nagykövetség Hanoiban (Vietnam) található Életvitel szerű kambodzsai tartózkodási szándéka bejelenthető a Hanoi Magyar Nagykövetségen

(consulate.hoi@mfa.gov.hu). 

Kérésére elérhetőségét megosztjuk az Önnel azonos városban tartózkodó magyar állampolgárokkal.

A távolság okán konzuli segítség nyújtása, útlevél pótlása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélban, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának fénymásolatát tartsák maguknál.

A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért: 

cím: No 76-78, Street 214 (= Rue Yougoslavie) Phnom Penh,

tel: +855-(0)23-216 193; 216 381,

ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202,

fax: +855-(0)23-427 746,

e-mail: info@phnom-penh.diplo.de.

A három napos novemberi fesztiválon, a víz ünnepén az ország minden részéről több százezer ember érkezik a kambodzsai fővárosba. Javasolt a tömeges megmozdulásoktól, politikai véleménynyilvánítástól, a kambodzsai kultúrára vonatkozó megjegyzésektől tartózkodni.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk.

2.Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Kambodzsa viszonylag egyszerű vízumrezsimmel várja a rövid időre beutazó turistákat, állampolgárságuktól függetlenül. A beutazáshoz a magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni, 2 db fénykép szükséges. Az úti okmány érvényessége az elutazás tervezett időpontját legalább 6 hónappal haladja meg.

Az útlevél ellenőrzés és a beléptetési eljárás egységes, a nemzetközi normáknak megfelelő. A hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi USD 5 megfizetését vonja maga után.

A Kambodzsai Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (KNEM) honlapján elektronikus vízum (e-visa) igényelhető, turizmus céljából. Az e-vízum díja 20 USD + 5 USD kezelési díj. Az e-vízum eljárásrendje, határátkelők listája megtalálható a KNME honlapján:

http://evisa.mfaic.gov.kh

FIGYELEM! Számos internetes oldal hirdet vízumot Kambodzsába, javasoljuk kizárólag a fenti, hivatalos kormányzati oldal használatát!

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító, vízummegállapodást (un. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás Magyarországra nem vonatkozik.

3. Utazás, közlekedés

A közúti közlekedés gátja a taposóakna-veszély, a területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. Törvényi szabályozás alapján a Kambodzsában történő autóvezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsait kell kérelmezni, melynek díja USD 25. A műszaki színvonal elégtelensége miatt és a személyes biztonság érdekében nem javasolt a vasúton utazás.

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh- Siem Reap, illetve a Phnom Penh-Sihanoukville főutakat felújították. Egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri) különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt. A külföldiek motorkerékpár kölcsönzésének tilalmára hivatkozva a rendőrség a turistákat megállíthatja, pénzbüntetést követően felszólíthatja a kölcsönzés azonnali felfüggesztésére. Az utak, járművek állapota és a vezetők hiányos műszaki ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni.

A vizi közlekedést magyar utazók jellemzően Phnom Penh-Siem Reap között a Tonle Sap-tavon közlekedő szárnyashajón és a Mekongon Vietnam felé veszik igénybe. Biztonságosnak tekinthető, azonban mindig győződjünk meg a hajók állapotáról és a felszálló utasok nagyságrendjéről - kerülendő a túlterhelt szállítóeszközökön történő utazást. Különösen veszélyes lehet távoli, elhagyatott helyeken kisebb vízi járművek igénybe vétele, a fegyveres rablás kockázata viszonylag nagy.

4. Természeti katasztrófák

Kambodzsában leginkább az esős évszakban (június-november) jelentkező áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni.

5. Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik, a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer-eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (beleértve a kolera, hepatitis, tuberkulózis és veszettség). A 2013. szeptemberi árvízek idején a szokásosnál több dengue, és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya vírusfertőzést regisztráltak. Ezen szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

A WHO jelentése szerint Kambodzsában tizenöt esetben fordult elő halálos madárinfluenza vírus okozta fertőzés 2013-ban. Az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal. Elővigyázatosságképpen kambodzsai tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgáraink figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak.

6. Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek  

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) - kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. Sihanoukville-ben egyre több erőszakos bűncselekményt regisztrálnak.

A Preah Vihear (thaiul: Khaoi Pra Viharn) templom közelében lévő, Thaiföld és Kambodzsa által vitatott határszakaszon katonák állomásoznak, a hátra maradt fel nem robbant lőszerek veszélyt jelentenek. Nem tanácsoljuk az utazást a Preah Vihear templom környékére (Preah Vihear tartomány), Oddar Meanchey tartomány kambodzsai-thai határövezetébe.

A 2013. júliusi választások óta rendszeresek a politikailag motivált tömegtüntetések, illetve ezek feloszlatása, javasoljuk ezek elkerülését. Fokozott elővigyázatosság javasolt a piacokon, napnyugtát követően, megvilágítatlan helyen, tengerparton, egyedül.

Bankkártyával készpénz-felvételt szállodákban, vagy bankokban eszközöljünk. A nagyobb turista látványosságoknál lehetséges bankkártyával fizetni, többszörös banki tranzakcióval (forintszámla átváltása euró vagy dollárra, majd kambodzsai fizetőeszközre). Érdemes elegendő készpénz birtokában útnak indulni.

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egyes részei utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak, így a Preah Vihear templom környéke, Preah Vihear és Oddar Meanchey tartományok kambodzsai-thai határövezete.

Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak.)